De svenska julkorten estetik har påverkats mycket av den svenska vintern, och av drömmen om ett liv på landet. Men hur skulle det vara att bo i ett julkort.
Snörika vintrar, äppelkindade barn, hustomtar och änglar, hästar, kor och grisar. Det är några av de element man ofta ser på svenska julkort. Med undantag för referenser till religion och folktro kan man säga att julkorten illustrerar drömmen om landet, på vintern. Det förekommer nästan alltid hus, och det rör sig inte om punkthus från 60-talet. Om man bor på en gård, eller i en villa från början av förra seklet, får man ofta höra att ens tillvaro påminner om ett levande julkort. Detsamma gäller om man bor i ett nybyggt hus i gammal stil.
Många svenskars bild av landsbygden är annars en sommarbild: sjötomt, kräftfiske, båtliv och annat som förknippas med den varma årstiden. Men den som har ett hus, för permanent- eller fritidsboende, använder det ofta året runt, även på vintern. Det är på vintrarna som huset verkligen testas, och det är också då som man kan få mest problem, p.g.a. fukt och kyla.
Därför handlar den här sajten om hur det är att leva i den typ av miljöer som vi ser på svenska julkort, och vad man ska tänka på när det kommer till saker som isolering, uppvärmning och inredning av ett hus. Den svenska vintern är härlig på många sätt, men den är inte alltid så snäll mot husen. Mer om den svenska vintern finns att läsa här, men om du vill veta mer om hur du ska inreda för att klara vintern, då ska du fortsätta läsa här på sajten istället.
Värme och isolering
Vi har redan nämnt att det svenska klimatet inte är snällt mot hus. Till viss del beror detta på felkonstruktioner, t.ex. när det gäller isolering. Faktum är att isolering kan öka risken för mögelangrepp. Det gäller t.ex. om vindsbjälklaget har tilläggsisolerats, så att värmeläckaget upp till vinden minskat. Då blir det kallare på vinden, och det kan också bli fuktigare eftersom fuktig luft utifrån kommer in på vinden. Det är en stor riskfaktor för mögel.
Även om klimatet inte är snällt finns det hus som har stått länge, och utvecklingen går också framåt när det gäller nya material och byggmetoder. Det är därför inte svårt att idag få ett hus som håller fukten och kylan stången, men det gäller att man vet vad man gör. Även om det ser ut som vi kommer att få fler milda vintrar framöver så kommer fukten och kylan fortfarande att kunna ställa till med problem om man inte ser upp.
Inredningen då?
Äldre möbler, t.ex. allmogeskåp, uppskattas av många svenskar. Denna typ av möbler får dock sällan plats i en lägenhet, eftersom de helt enkelt är för stora. Att bo i hus är nästan ett måste om man vill ha allmogemöbler hemma, och detsamma gäller soffor i Chesterfield-stil. Har man ett dragit hus är också filtar och plädar ett måste på hösten och vintern.