Kontakt: info@levandejulkort.se

Avnjut dopp i grytan

Dopp i grytan är en gammal svensk tradition. Med spadet som blivit kvar från kok av skinka, korv och revben kokar vi samman en buljong full av smaker. Denna tradition hålls kär och har kommit att förbli en symbol för julfirandet.

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen! Nära och kära samlas för att fira denna fantastiska högtid med god mat på tallriken, sötsaker i överflöd, något gott i glaset, med Kalle och hans vänner på tv, julklappar ska delas ut och dopp i grytan ska fram på bordet. Vid julbestyren i köket tillagas skinka, korv och revben och spadet som blir över sparas för att kokas ihop till en buljong. Denna buljong serveras med några enkla tillbehör som bröd och skinka som doppas i buljongen och avnjutas.

En gammal svensk tradition

Ska julen firas med dina mor-och farföräldrar är det sannolikt att dopp i grytan kommer att efterfrågas. Denna tradition att doppa bröd i spad vi fått över från kok av skinka, korv eller revben under vårt firande av jul har kommit att ge upphov till att vi idag omnämner den 24 december som självaste dopparedagen. Dan, före dan, före dopparedan är något som klingar bekant hos samtliga. Detta är en gammal tradition som kommit att hållas kärt och detta är en tradition som etsat sig fast för att förbli en symbol för julfirandet.

Att tillaga dopp i grytan

Att tillaga dopp i grytan görs med få ingredienser. Med spadet från kok av korv, skinkan eller från revbenen, lagerblad, vitpepparkorn samt en gul lök är de ingredienser som behövs för att skapa denna svenska tradition. I tre enkla steg tillagar du dopp i grytan.

  • Skala samt skiva löken och lägg i en gryta, tillsätt spadet från koket av korven, skinkan eller revbenen och tillsätt slutligen lagerblad samt vitpepparkorn efter smak och låt detta koka ihop till en buljong
  • Efter att detta kokat samman silar du bort löken, lagerbladen samt pepparkornen för att sedan kyla buljongen
  • Värm buljongen när dagen är kommen, smaka av, om det behövs tillsätt mer kryddor och dopp i grytan är redo för att serveras och avnjutas

Vid servering av dopp i grytan kan du välja att också duka fram julskinka, vörtbröd, knäckebröd, tunnbröd och julkorv som doppas i buljongen och avnjutas. Detta är en höjdare som kommer att imponera på de äldre.