Kontakt: info@levandejulkort.se

Drömmen om drömköket

Köket är husets hjärta, är ett påstående många kan skriva under på. Det är nämligen i köket man träffas och äter mat, pratar om det som skett under dagen, eller det som man ska hitta på efter frukosten. Det är i köket man kanske lär sig att laga mat, där man firar kalas genom åren samt där man tillagar mat till den man älskar. Men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar bygga ett nytt kök?

 

inredning öppen planlösningÄr man passionerad när det kommer till mat och dryck, älskar att laga olika rätter och bjuda på dekadenta middagar till sent inpå natten så är köket kanske det viktigaste rummet att renovera eller bygga om, så att man får det som man vill ha det. Kanske en snabb och smidig gasolspis, att förverkliga drömmen om en köksö eller något annat som man länge har velat unna sig. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om en sådan person som verkligen har satsat på att få sin favoritdel i hemmet exakt så mysigt som hon vill ha det, och nu är det färdigt att avnjuta middagar i, till långt in på småtimmarna om man så vill.

Men vad är det bra att ha i åtanke och tänka på innan man sätter igång och börjar bygga på sitt drömkök? Enligt villatidningen Vi i Villa är denna checklista väldigt bra att gå efter:

  1. Vad är viktigast i ditt drömkök? Är det förvaring, stora arbetsytor, snygga vitvaror eller att köket är öppet så att du kan vara social när du lagar mat?
  2. Vad är bra och dåligt i ditt nuvarande kök? Ofta finns det flera saker som du ogillar och gillar med ditt nuvarande kök. Ha detta som utgångspunkt när du bygger nytt.
  3. Vilken stil gillar du? Samla tidningsurklipp på kök eller gör en lista i Pinterest med bilder.
  4. Hur mycket förvaring behövs? Ofta blir köksmaskiner stående i skåp i månader och år utan att användas, men du kanske ändå inte vill göra dig av med dem. Bra förvaring är guld värd och går att kombinera med estetik så att det blir snyggt också.
  5. Hur växer familjen? Om du har barn som snart ska gå hem själva från skolan bör inte mikrovågsugnen sitta jättehögt upp. Anpassa köket efter din familj.
  6. Vilka finesser vill ni unna er?

När det går fel kan det gå så här:

hammare och spikNär det går illa kan det dessvärre sluta som det gjorde för paret som man kan läsa om i denna artikel i Expressen. Där blev drömköket en mardröm och för 100 000 kronor och ett nytt kök blev det hela bara fel. Bänkskivan var lös och det kom in fukt och vatten inunder. Resten av köket var fullt av brister redan från start, flera av skåpluckorna är vinda och sneda, lister är det inte tal om och några av lucklåsen är helt felmonterade dessutom. Se till att anlita ett företag med goda recensioner från vänner och bekanta, och som är väletablerat på marknaden så ska det gå bättre. Om man kan montera köket själv sparar man en hel del pengar på renoveringen.