Kontakt: info@levandejulkort.se

Att underhålla ett slott

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man skyddar sitt hus inför de kyligare vintermånaderna, hur man ska vara försiktig med att inte elda för mycket och hålla koll på vattenmätaren så den inte spricker av frost. I dag skriver vi i stället om hur ett bildskönt hem nu renoveras – och hur detta beräknas ta 22 år.

4059887-kungakronaDet bildsköna hemmet är inget mindre än det kungliga slottet. Stockholms slott har nämligen en riktigt sliten fasad som behöver genomgå en ordentlig renovering. Så nu är det bara för stockholmarna att vänja sig vid att se Slottet inklätt av ställningar och skynken, det kommer trots allt ta drygt 20 år att få det helt klart. För vissa kanske ett helt arbetsliv.

Prislappen på renoveringen övergår de flesta vanliga svenskars renoveringskostnader – det beräknas nämligen gå på runt 500 miljoner kronor, även fast det är oklart vilken nyans som putsen på den nya fasaden till Slottet kommer att få.

Stenen i riktigt dåligt tillstånd

Det är Statens fastighetsverk SFV som har rest byggnadsställningar och börjat arbeta på denna jätterenovering, som beräknas pågå ända till 2033. Stenen är i riktigt dålig kondition och var värre än befarat när man tidigare undersökta. Det är mängder av vittrande gotländsk sandsten som måste bytas ut på Nordeuropas största och mest framstående slottsbyggnad. Det kommer att bli mer tålig tysk sten på de partier som är mest utsatta för erosion orsakad av klimatets påfrestningar.

Idag hänger väldiga nät över de slottsfasader där besökare riskerar att få nedfallande stenar över sig. Också delar av pelarkapitäler har fallit ner, bland annat under en audiens då kungen tog emot gäster på Inre borggården – Svenska Dagbladet