Kontakt: info@levandejulkort.se

Passar heltäckningsmatta hos er?

Ingen annan form av golv är så förtalade som heltäckningsmattor. I viss mån är det korrekt, men det är en typ av golv som också har många fördelar. Det gäller inte minst när det är kallt ute.

Heltäckningsmattan hade sin storhetstid i Sverige på 70-talet, men utomlands är den fortfarande mycket populär. Det gäller inte minst på brittiska öarna, där det förekommer att man har heltäckningsmatta även i badrummet, även om det inte är lika vanligt som ibland påstås. Anledningen till mattornas popularitet är att brittiska hus ofta är dragiga. En heltäckningsmatta gör att golvet upplevs som varmare, och skyddar fötterna från drag.

Om huset är dåligt isolerat kan en heltäckningsmatta också avhjälpa ett annat problem. En heltäckningsmatta är ljudisolerande, både i det rum där den läggs och i rummet under, om den läggs på en övervåning. Det är mattans tjocklek som avgör hur ljudisolerande den blir, men en tunn matta kan kompletteras med en underlagsmatta, som ger mer ljuddämpning.

Heltäckningsmatta och 70-talssoffaRengöring

Det sägs ofta att heltäckningsmattor är ohygieniska, men det är en sanning med modifikation. Om mattan rengörs på rätt sätt är det ingen större fara, såvida man inte lider av astma eller allergi. Den korrekta rengöringen kan dock vara lite omständlig, och framför allt måste man dammsuga mattan ordentligt. Fläckar kan sätta sig ordentligt, och man kan bli tvungen att riva upp hela mattan och lämna in den på tvätt. En lösning kan vara att välja en matta med utbytbara bitar, så att man kan riva upp en bit av mattan om man spiller på den.

Alla heltäckningsmattor som finns på marknaden idag är lättare att rengöra än de som fanns på 60- och 70-talet. Men Astma- och allergiförbundet rekommenderar sina medlemmar att välja bort även moderna heltäckningsmattor. Anledningen till detta är att damm samlas i mattorna, och släpps ifrån när människor eller djur trampar på dem.