Kontakt: info@levandejulkort.se

Tänkvärt när du ska renovera hemma

När du väl tagit beslutet att genomföra en större renovering är det lätt att ryckas med av ivern och vilja komma igång direkt. Innan du börjar dra ner tapeter och demolera väggar finns det dock några saker som är bra att komma ihåg. Ju bättre du planerar desto smidigare går renoveringen.

Vid en renovering ska först det gamla bort. Hyllor, vinylgolv och väggpanel ska ut, färg ska skrapas bort och väggar rivas. Rätt som det är kan du stå där mitt uppe i ett oöverskådligt kaos. Då är det lätt att den inledande entusiasmen sinar. Se därför till att kunna bli av med skräp och bråte direkt. Om du hyr container här kan du hålla utrymmena fria från skrot och behålla översikten över projektet. Tömningen av containern ingår i hyran vilket underlättar saker ganska mycket. Försök att hålla det så ordnat som möjligt, använd skyddsutrustning om det behövs och vädra för att undvika att andas in byggdamm.

Bevara och återbruka

Interior photography. Apartment not renovated, room before renovationTa inte bort för mycket i rivningsivern – ofta går det att bevara mer än man tror. Särskilt lite äldre hus kan vinna på en varsam upprustning genom att slipa ytor, att måla, tapetsera om och reparera. Även om det går att köpa färdiga kök, badrum och hela fullbordade hus betyder det inte att dessa håller högre kvalitet än originalbygget.

– Det är stora kostnader förknippade med att bygga nytt, påpekar Lina La Fleur som är universitetsadjunkt i Linköping. Oftast är det mera lönsamt att renovera än att bygga nytt.

Ett annat sätt att spara både pengar och miljön är att använda sig av återbruk. Möbler och material som andra inte längre använder kan med ytbehandling och lite färg få ett nytt liv hemma hos dig.

Planera i tid

Det är härligt med ett nyrenoverat hem som är fräscht och utformat efter dina behov och preferenser. Men ett upprustningsprojekt kan snabbt förvandlas till en mardröm om man inte planlägger det ordentligt. Glöm inte att utbyggnader eller ändringar på fasader ofta kräver bygglov. Frakta bort allt bråte direkt, lägg upp en realistisk tidsplan och budget och tänk på vad du kan ha kvar eller återanvända.

  • Planera i tid
  • Sök bygglov
  • Hyr en container när du ska riva
  • Lägg upp en välbetänkt tidsplan och budget
  • Spara pengar och miljön genom återbruk