Kontakt: info@levandejulkort.se

Krukväxten säger vem du är

En av årets största trender är växter. Överallt vill vi ha växter, stora som små i snygga krukor och 3977366-beetrootsvaser. Frågan är bara hur du har dina växter i hemmet? Våra krukväxter berättar nämligen mer om vår personlighet än vad du kanske anat (vilket kanske inte är så konstigt för vem skulle ana att en växt kan berätta mer om person?) Det hela handlar om hur Sandra Neergaard-Petersen, en etnologistudent som man berättar mer om här, skulle skriva sin c-uppsats och hamnade på ämnet ”vårt förhållande till krukväxter och vad det säger om oss och vår tid”.

Från statusmarkör till..?

I uppsatsen kommer hon bland annat fram till slutsatsen att krukväxter blivit något av ett föremål som uttrycker klass, någonting som håller i sig från det borgliga hemmen på 1800-talet, då krukväxter var tydliga statusmarkörer. andra tror att många hem ofta har krukväxter för att visa på god smak, att visa på att man har tid och råd att investera i sina växter.

I uppsatsen nämner Sandra en film om socialisten Rosa Luxemburg som i en scen har krukväxter på sitt skrivbord, tillsammans med böcker och papper – någonting som hon uppfattade som en ideal bild av ett intellektuellt hem. Hon menar att växterna kan visa en persons strävan:

– Det finns krukväxter som bär på status, som fjädersparris, dadelpalm och rumsgran. De är nästan som historiska föremål.

Låter det lätt flummigt? Må så vara, men det är en intressant tanke och eftersom det inte finns så mycket forskning på människors förhållande till krukväxter är det här någonting som väcker uppmärksamhet. Samtidigt har vi alltid varit i naturen, men i och med storstadssamhället har det inte längre varit lika självklart, varpå växter i hemmet självklart bli än mer viktigt. Vilka växter har du hemma? Kan du hitta din identitet utifrån en kaktus eller en dadelpalm? Läs mer om uppsatsen här.