Kontakt: info@levandejulkort.se

Skapa äkta julkänsla i hemmet

När julen börjar närma sig är det dags att skapa den äkta, magiska julstämningen hemma. För att få till den rätta julkänslan är det några detaljer som bara måste finnas med.

julMys och traditioner, värmande färger och synintryck kommer upp vid funderingar över vad som är julens kärna. Dofter och smaker som skapar den rätta julkänslan, är också essentiella för att mana fram julens helg i hemmet.

Julgranen i centrum

Julen har inte kommit förrän granen är på plats. En traditionell rödgran doftar underbart och sprider glädje och högtidskänsla. Denna ursprungligen tyska tradition från 1400-talet är nu ett måste i svenska hem när juletiden nalkas. Julgranen pryds för det mesta med elektriska ljus. Den som vill ha en traditionell känsla kan prova levande ljus i gammaldags ljushållare. I granens topp sitter julstjärnan, som kan vara i skimrande metall eller glas.

Den stora trenden just nu är hållbart julgranspynt. I stället för att fylla granen med julpynt som snabbt går sönder eller försvinner, varför inte hänga upp pepparkakor, äpplen eller egenhändigt gjorda halmdekorationer? Förutom att det är mer miljövänligt så ger det också en mysig, traditionell julkänsla.

Skapa stämning – mjuk belysning och rustik värme

Levande ljus skapar en mjuk, mysig belysning kring jul. Den svenska traditionen att tända adventsljus ger förväntan och är särskilt uppskattad hos barnen. I varje fönster så här års syns de vackra julstjärnorna, som också går att hitta hos https://fyndiq.se/hemmet/jul/julbelysning/innerbelysning/julstjarnor/ i många färgrika och prisvärda varianter. En sprakande kakelugn ger också värme och en rustik julkänsla, men för den som inte har en sådan finns det elkaminer som skapar en liknande atmosfär.

Julens väldoft

Vid jul doftar det pepparkakor, och en tradition som uppmanar till kreativitet är att baka pepparkakshus. Med bomull som dekoration skapas ett vintrigt intryck, och med en liten batteridriven ljusslinga inuti får pepparkakshuset liv. En annan mysig sedvänja är att sätta korinter i apelsiner och hänga upp dem i fönstret med röda sidenband. Det sprider en julig doft i rummet, och gör att den rätta julkänslan snart infinner sig.