Kontakt: info@levandejulkort.se

Renoveringar och vattenskador

I dag skriver vi om hur man kan skydda sitt hus inför vintern, när man både eldar frenetiskt och glömmer att skydda vattenmätaren från frosten. Vi skriver också om hur man kan hantera trädgårdsslangen för att inte det ska bli en eventuell vattenläcka när vintern slår till. Annat som nämns är prinsessan Madeleines nyrenoverade lyxlägenhet, som förmodligen går i stark kontrast mot de lägenheter i Miljonprogrammet, som mer ä någonsin måste rustas upp.

 

12032309-gamla-linkopingI en artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur kyligt väder ofta leder till både fler bränder och fler vattenskador. Något som inte medför till bildskönheten i hemmet. Reparationer kan bli dyra, något som man kan klara sig igenom en månad genom att låna pengar hos meddelandelån bland annat, för att täcka upp det värsta.

Ja, husägare kan alltså få det både hett och blött om öronen när vinterkylan riktigt biter till. Många eldar nämligen för fullt i sina kaminer då, för att hålla vintern utanför och på mer än en armlängds avstånd. Men när man eldar alldeles för ivrigt kan skorstenen bli så varm att intilliggande delar av huskroppen kan antändas. Även vattenläckor kan skyllas på kyla, men det finns sätt att skydda huset på:

  • Det är vanligt att trädgårdsslangen kan orsaka problem, koppla loss den på vintern
  • Stäng av kranen och se till att inget vatten finns kvar mellan avstängningen och kranen på väggen
  • Där vattenmätaren i huset sitter måste det alltid vara över noll grader
  • Ett värmeelement i mätarutrymmet garderar en mot att vattenmätaren fryser
  • Montera värmekablar i färskvattenledningar för att undvika frysning

Ett par som nyligen renoverade sitt gemensamma hem var prinsessan Madeleine och hennes Chris, något som vi kan läsa om i en artikel i Aftonbladet. Det är Statens fastighetsverk som står för notan och rustningen, på lägenheten som har fem rum och kök vid Hovstallet på Östermalm i centrala Stockholm. Detta kanske inte är möjligt för många att få, i egenskap av börd och rang. Bildskönt blir det nog dock.

Inte lika lyxigt – eller bildskönt

13273470-flyttfaglar-pa-himmelstalundI kontrast till upprustningen av Maddes lyxvåning är de en miljon bostäder som byggdes i Sverige mellan 1965 och 1975 och som kallas för just Miljonprogrammet. Nu har det dock gått mellan fyrtio och femtio år sedan de stod klara och flera av lägenheterna behöver verkligen rustas upp. Renoveringen beräknas kosta multum men kan även ses som en chans till möjlighet, enligt en artikel som vi finner i Svenska Dagbladet. Nu satsar nämligen stiftelser på att få med flera samhällsaktörer i ett samtal om de integrations- och miljövinster som detta jätteprojekt skulle kunna innebära.

På 1960-talet flyttade allt fler in till städerna och Sverige led av en riktigt svår bostadsbrist (då som nu). Detta medförde att ett ordentligt krafttag om bostadspolitiken sattes igång, som i sin tur resulterade i Miljonprogrammet. Detta var ett beslut taget av Riksdagen och en miljon bostäder byggdes sen, över en tidsram på tio år. Subventionerat och storskaligt, med nya stadsdelar till följd. I dag behöver dock cirka 80 procent av dessa renoveras med stambyten, byte av fasader och effektivisering av energi. Något som är lättare sagt än gjort.