Kontakt: info@levandejulkort.se

Värm din bostad till ett billigare pris

Dyra värmekostnader går att åtgärda på flera sätt. Förutom att tilläggsisolera bostaden finns ett flertal lösningar såsom jord- berg- och sjövärme. Det vanligaste är dock att installera en värmepump.

Är du en av många som funderar över hur du ska komma tillrätta med dyra uppvärmningskostnader? Du kanske inte har tillräckligt med tomt för att installera jordvärme? Bergvärme kanske inte heller passar just ditt boende och någon sjö kanske inte finns i din närhet. Då finns det enklare och betydligt billigare alternativ som kan sänka dina värmekostnader ordentligt. Lösningen stavas luftvärmepump.

Satsa på kvalitet

luftvärmepumpEn luftvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med så mycket som 30-50 %, lite beroende på hur stor din bostad är och luftvärmepumpens kapacitet. När du har bestämt dig för att investera i en luftvärmepump, kanske från nkve.se, bör du också fundera över det här med kostnader. Du betalar dels för själva värmepumpen, dels för att få den installerad. Många återförsäljare av luftvärmepumpar kan ge dig ett pris där installationen ingår. När du väljer pump, satsa hellre på kvalitet än det absolut billigaste alternativet, eftersom det senare oftast blir dyrare i längden då den kanske inte är anpassad efter svenskt klimat. Den kan också ha en kortare livslängd och en sämre kapacitet. Du vill ju få ner dina uppvärmningskostnader.

Så fungerar en luftvärmepump

Det kan vara bra att du känner till hur en luftvärmepump fungerar. Pumpen består av två delar, en inomhusdel och en utomhusdel. Delen som är placerad utomhus tar värme från utomhusluften och för över denna till den del som är placerad inomhus, vilken i sin tur värmer upp luften i bostaden. Vintertid ger den mindre värme, men är ändå effektiv i jämförelse. En luftvärmepump avger värme på cirka 3,4 kWh för varje kWh el den förbrukar. Förutom att värma upp bostaden renar pumpen också inomhusluften från partiklar, vilket i sin tur gör det mindre dammigt i din bostad. Är det riktigt hett på sommaren går det också att ställa in pumpen på kyla och på så sätt få en svalkande effekt.